top of page

Burun Estetiğinde Atel ve Tampon Kullanımı

  • Yazarın fotoğrafı: Ali Batmaz
    Ali Batmaz
  • 9 Nis 2020
  • 3 dakikada okunur

Eskiden gerçekleşen burun ameliyatlarında atel ve özellikle tampon kullanımı insanları korkutan en önemli faktörlerden biriydi. Gelişen teknolojiyle atel ve tampondan korkmanıza gerek kalmamaktadır. Yine de pek çok kişinin korktuğu atel ve tampon sorununa dair merak ettiğiniz pek çok soruya blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Burun Ateli ve Tamponu Nedir?

Burun estetiği ameliyatlarında hem atel hem de tampon kullanılır. Ancak hastaya sadece hava yolu müdahalesi yapılmış ise sadece tampon kullanılmalıdır. Burun tamponu, burun içerisinde kanamayı ve şişliği kontrol altına alırken, burun ateli burun içinde oluşturulan, kemik ve kıkırdaktan meydana gelen burun çatısının kaynamasını sağlar. Burun tamponunun kullanılmasının önemi, burun estetiği sonrası daha hızlı iyileşme göstermeniz ve daha rahat nefes almanıza olanak tanımasıdır.

Atel ve Tampon Ne İşe Yarar?

Hastanın daha hızlı iyileşmesi ve daha rahat nefes alabilmesine olanak tanıyan burun tamponunun pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;

  1. Septum ve kemik yapısına destekleyici görev üstlenir,

  2. Burun içi kanamalarının önüne geçer,

  3. Ameliyatın ardından burun için sızan sızıntıları emer,

  4. Ameliyat sonrası burun içinde oluşabilecek yapışkanlık oluşmasını önleyerek olası şekil bozukluklarının önüne geçer.

Burun Estetiğinde Atel ve Tampon Kullanımı Neden Önemlidir?

Burun görüntü olarak deformasyonlara sahip olabilir. Görüntü dışında bir de burun içerisinden nefes alamamaya yönelik fonksiyonel problemler de mevcut olabilir. Burnun dış kısmının estetik ameliyatı ile düzeltilmesi sağlanırken, aynı zamanda burun içerisinde nefes alamamaya yönelik fonksiyonel sorunlar da aynı ameliyat esnasında gerekli müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Hava yoluna da müdahale edilecek olan her burun estetiği ameliyatında burun tamponları kullanılmaktadır. Tampon kullanımı 3 açıdan önem taşır.

  1. Daha hızlı iyileşme süreci

  2. Ameliyat ardından yapışık olma durumunun önüne geçer ve

  3. Ameliyat sonrası kanamaları durdurur.

Kullanılan bu tamponlar burun içerisinin anatomisinde uygun olarak üretilmektedir.

Tercih Edilen Burun Tampon Çeşitleri



Sünger Tampon

Sünger tampon çeşidi, taşıdığı özellikler ile fazlasıyla tercih edilmektedir. Bu özellikler;

  1. Erimezler,

  2. Dokulara yapışmazlar,

  3. Kanamaya bağlı sızıntıları emerler,

  4. Burun içine yaptığı baskı ile stabil kalmasını sağlar. 

Özel bir süngerden üretilen sünger tampon 2-3 gün boyunca burun içerisinde yer alır.


Oluklu Tampon

Oluklu burun tamponu silikon ve sünger burun tampanonun bir karışımı diyebiliriz. Diğer burun tampon çeşitlerine göre daha az tercih edilir. Bunun nedeni ise şöyledir;

  1. Oluklu tampon çeşidinde oluk dar olduğundan burun tıkanıklığı yaşanır.

  2. Sünger yeterli miktarda olmadığından stabilite sağlanamadığından tercih edilmez.


Silikon Tampon

Burun estetiğinde en çok kullanılan tampon çeşididir. Silikondan oluşan tampon çeşidi hastanın daha rahat nefes almasına olanak tanır. Hem hasta hem de cerrah için en iyi seçenektir. 

Burun Atel Çeşitleri

Burun estetiği sonrası burun dokusunu sabit tutma ve iyileşme süresince burun yapısını koruma amacıyla kullanılan ateller; iç atel ve dış atel olmak üzere ikiye ayrılır. Peki burun splinti olarak da adlandırılan iç atel ve dış atel nedir?

İç Atel: Her iki burun deliğine yerleştirilen iç atel, dikiş yardımıyla burun içine sabitlenir. İyileşme süreci sonrası dikişler alınırken çıkartılır.

Dış Atel: Burun bandajının üzerine yerleştirilen dış atel burnunuzun iyileşmesi sürecinde olumlu olarak rol oynamaktadır.

Ameliyat sonrası burna verilen formun mümkün oldukça korunması gerekmekte. TAŞ Burun Ateli, kişiye özel olarak son teknoloji ile üretilmiş ve etkisi klinik çalışmalar sonucu ispatlanmıştır. TAŞ Patentli Burun Ateli hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Burun Ameliyatı Ardından Tamponlar Ne Zaman Çıkartılmalıdır?

Kanama, şişlik ve ödemin oluşmasını engelleyen atel ve tamponlar 1 hafta sonra alınabilmektedir. Burun içerisine yerleştirilen burun tamponlarının çıkarılması korkulduğu gibi ağrılı bir süreç değildir. Tampon korkusuna sebep olan ve birçok kişinin en çok endişe duyduğu konu tamponları çıkarılırken ağrı veya acı olacağı düşüncesidir. Tamponların yapısı silikon olduğu için burun içerisine yapışmamaktadır. Yapışma olmadığı için de çıkarılırken ağrı veya acı yaşanmamaktadır. Diğer bir merak edilen konu ise Atel ve Tamponlar Alındıktan Sonra Sosyal Hayata Dönebilir miyiz? Atel ve tamponlar alındıktan sonra sosyal hayatınıza dönebilirsiniz. Okul, iş veya gezmek gibi sosyal yaşantınıza belli şartlar dahilinde devam edebilirsiniz. Atel ve tamponlar alındıktan sonra burnunuza darbe almamalı, doktorunuz tarafından verilen ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.

Tampon Olmadan Burun Ameliyatı Yapılır mı?

Tamponsuz burun ameliyatı, eğer burunda nefes alamama problemi yok ise ve burunda fonksiyonel olarak bir müdahale yapılmayacak ise burun tamponlarının kullanılmasına ihtiyaç olmamaktadır. Bu durumda tamponsuz burun ameliyatı gerçekleştirilmiş olur. Bazı hekimler burun estetiği ile birlikte burnun fonksiyonel sorunları olmasına rağmen burun tamponlarını kullanmamaktadır. Tamponsuz burun estetiği olarak mutlaka duymuşsunuzdur. Bu durumda burun içerisinde tampon kullanılmamakta ve tampon yerine geçmesi için burun içerisinde dikişler yaparak septum denilen burun orta hat kısmının şişmesi engellenmiş olur. Ancak bu dikişli tampon durumu, silikon tamponlara kıyasla travmatik bir durumdur. Kişisel olarak tercih ettiğimiz durum silikon tamponların kullanılmasından yanadır. Atel ve tampon kullanımı ya da burun estetiği hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Comments


Talk to Our Lawyers

Get in touch to book a legal consultation

Choose Practice
bottom of page